در دنیای امروز، اینترنت و شبکههای اجتماعی به بخش جداییناپذیری از زندگی اکثر افراد تبدیل شدهاند. این ابزارها مزایای فراوانی مانند دسترسی به اطلاعات، برقراری ارتباط با دیگران و سرگرمی را ارائه میدهند. با این حال، استفادهی بیرویه و غیراصولی از آنها میتواند پیامدهای منفی بر سلامت روان انسان داشته باشد.
برای حفظ سلامت روان خود در فضای مجازی به 5 نکته ارائه شده توسط یونیسف در این باره دقت نمایید:
- از جستجوی اخبار بد بپرهیزید.
این که بدانید چرا در فضای مجازی هستید و چه احساسی از این کار به شما دست میدهد، کمک میکند تا بتوانید یک سری محدودیتهای شخصی درست برای خود تعیین کنید. آنفالو کردن / دنبال نکردن افرادی که تأثیر منفی رویتان میگذارند یا ریپورت / گزارش کردن صفحات با محتوای آزاردهنده، یکی از گزینههاست. در عین حال میتوانید دسترسی خود به این گونه صفحات را محدود یا بیصدا کنید تا پستهای جدیدشان را نبینید. به خاطر داشته باشید همه آنچه در فضای مجازی میبینید، واقعیت ندارد حتی اگر دوستانتان به اشتراک گذاشته باشند، ولی تأثیر آن بر شما بی شک واقعی است.
- آگاهانه رفتار کنید.
منابع و گروههای بیشماری برای حمایت از سلامت روح و روان شما وجود دارند، از جمله اپلیکیشنها و برنامههای مدیتیشنی که بتوانید با آنها حس هویت خود را پرورش دهید. صفحات مجازی اشخاصی را دنبال کنید که الهام بخش و آموزنده باشند، مثل دانشمندان، آشپزها، ورزشکاران و سایر افرادی که در مورد مسایلی که شما هم به آنها اهمیت میدهید، صحبت میکنند.
- در فضای مجازی، ایمن بمانید.
تنظیمات امنیتی اکانت خود را چک کنید. وقتی در اپلیکیشنها و سرویسهای مختلف ثبت نام میکنید، به خصوص وقتی از شما اسم، آدرس یا عکس میخواهند، خیلی مراقب باشید. اگر درباره چیزی که دیدهاید یا تجربه کردهاید نگران هستید، حتماً با بزرگسالی که به او اعتماد دارید صحبت کنید و یا مورد نگران کننده را به قسمت مربوطه در همان اپلیکیشن گزارش کنید و یا برای کمک بیشتر با شماره تلفنهای حمایت از کودکان و نوجوانان (اورژانس اجتماعی) یا مرکز فوریتهای سایبری پلیس فتا تماس بگیرید.
- مهربانی را انتخاب کنید.
در پیام دادن به اطرافیان خود پیش قدم شوید تا بدانند که برایتان مهم هستند و یا یک نظر / کامنت مثبت زیر پستی که به اشتراک گذاشتهاند بنویسید. اگر داشتید زیر پیامی یا پستی نظری منفی مینوشتید، کمی تأمل کنید و فکر کنید آیا میتوانید با جمله بندی و کلمات بهتری نظر خود را ثبت کنید.
- در دنیای واقعی هم حضور داشته و ارتباط برقرار کنید.
آیا تا به حال برایتان اتفاق افتاده است که به جای اینکه به دوستتان زنگ بزنید و احوالپرسی کنید، به صورت آنلاین برایش پیام داده باشید یا به صفحهاش سرک کشیده باشید و پستهایش را نگاه کرده باشید؟ این نکته خیلی مهم است که هر از چند گاهی از شبکههای اجتماعی فاصله بگیرید و ارتباطی واقعی و مستقیم با دوستان و خانواده و البته با حفظ نکات ایمنی برقرار کنید.